Średnia temperatura w Nuwara Eliya wynosi 16 °C i jest oczywiście niższa niż w rejonach położonych na mniejszej wysokości, co sprawia, że herbata z tamtejszych plantacji jest delikatniejsza.
Przejdźmy do tego co najlepsze :)

Przed zaparzeniem
Listki pokruszone - około 0,5 centymetrowej długości, większość ciemna, występują jaśniejsze. Aromat orzeźwiający, lekki.
Po zaparzeniu
po 3 minutowym zaparzeniu listki pokazały swoje kolory: brązowy, zielony, czerwony,
Napar jasny ma jasny czerwono-pomarańczowy kolor. Zapach bardzo przyjemny, ale delikatny.
Jak dla mnie smak nie jest łagodny o czym twierdzi większość opisów sprzedawców. Jest średniej mocy i nie należy jej parzyć dłużej niż 3 minuty, a nawet 2 w zupełności wystarczą. Niewielkie rozmiary listków sprawiają, że szybko się zaparza, a jasny kolor nie sugeruje, że susz oddał już to co dobre do naparu.
Jest to dobra i niedroga herbata, którą z czystym sumieniem mogę polecić nawet wybrednym herbaciarzom.
PS
Ta herbata ponoć dobrze smakuje z mlekiem, niestety nie mam go pod ręką aby to sprawdzić, ale w przyszłości pewnie tego spróbuję, gdyż nie widzę nic złego w dodawaniu mleka do herbaty ;) a Ty?
Ja obecnie zapijam się propozycjami herbacianymi w nowym lokalu w Warszawie na szpitalne "t_bar Dilmah" bardzo mi smakują i ogólnie miejsce jest takie bardzo pozytywne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie herbaty z mlekiem
OdpowiedzUsuńHerbaty w zakresie jakości, są w rzeczywistości w ośmiu klasach. Są to zielona herbata, oolong, czarny, czerwony, biały, żółty, kwiat, i sprężone herbaty.Moja ulubiona herbata to pu-erh dobra na odchudzanie
OdpowiedzUsuń"kwiat, i sprężone herbaty" Jak dla mnie to jest tylko forma. Kwiaty to w większości herbaty białe, ale zdarzają się i czarne, więc do jednego worka bym ich nie wsadzał, a tym bardziej jako oddzielny rodzaj. To samo tyczy się herbat prasowanych.
OdpowiedzUsuń