poniedziałek, 17 listopada 2014

2010 Gu Pu Er "Bang Wei Mountain" Raw Pu-erh tea

Dziś herbata o jakiej jeszcze nie pisałem na blogu. Raw pu-erhów próbowałem już kilka, ale szczerze - nie mam o nich zbyt dużego pojęcia.

Piję herbatę 2010 Gu Pu Er "Bang Wei Mountain" Raw Pu-erh zakupioną w sklepie yunnansourcing.com ponad pół roku temu.


Jak na surowego pu-erha nie ma ona intensywnego smaku, choć wyraźnie wyczuwalna jest cierpkość. Producent pisze, że została ona wytworzona z wiosennych liści z pierwszego zbioru. Góra Bang Wei znajduje się w miejscowości Lancang w regionie Simao w prowincji Yunnan. Krzewy herbaciane Bang Wei są naturalnie występującą hybrydą krzewów o małych i dużych liściach, które charakteryzują się kwiecistym aromatem i cierpkością. Z wiekiem cierpkość powinna stopniowo przekształcać się w nuty czekoladowe. Jak na razie czekoladowości nie wyczuwam :) ale mimo to jest najsmaczniejszym raw pu-erhem jakiego dane było mi kosztować.


4 komentarze:

  1. Chętnie bym spróbował, ale nie umiem znaleźć jej w podanym sklepie, możesz podać konkretny link?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jasne: http://yunnansourcing.com/en/gu-pu-er-tea-factory-of-simao/2195-2010-gu-pu-er-bang-wei-mountain-raw-pu-erh-tea-150-grams.html

    OdpowiedzUsuń
  3. już zamówiłam :) nie mogę się doczekać aż przyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  4. I jak, dotarła? Opisz swoje wrażenia jak spróbujesz.

    OdpowiedzUsuń